داودطلوعی مطلق
مراسم وداع و تشییع شاعر معروف کهگیلویه و بویراحمد / درخشان: استاد داوری را باید پایهگذار ادبیات حماسی و پایداری استان کهگیلویه و بویراحمد و خطه جنوب دانست / یکی از ویژگیهای ممتاز اشعار داوری ثبات شخصیت فرهنگی و هنری بود
به گزارش پایگاه خبری عصرآشنا،امین درخشان مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد در این آئین وداع با شاعر حماسه سرای سرمین زاگرس «فریدون داوری» ضمن قدردانی از حضور مردم و مسئولان، اظهار کرد: از استاندار کهگیلویه و بویراحمد، بی نهایت سپاس گزارم هم از حضورشان و هم از پیگیریهایشان، از زمانی که استاد در بستر بیماری بودند، آقای استاندار پیگیر بودند.
وی همچنین از حسینپور مشاور وزیر و رئیس مرکز اطلاعرسانی فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود از دوستان آقای داوری بودند، تشکر کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد با نام بردن از فرمانداری بویراحمد، نیروی انتظامی، معاونین استاندار قدردانی کرد و گفت: سخن گفتن در وصف شخصیت بزرگ، چهره ماندگار و هنرمندی بزرگ و نامآور در عرصه فرهنگ و ادب و شعر و سخن، بسیار سخت است. در واقع این کار را باید به کسانی واگذار کنیم که استاد داوری را به خوبی میشناسند.
وی افزود: من در این چند روز هر چی مطالعه و رصد کردم در خصوص استاد داوری به یک نتیجه نهایی نرسیدم که چگونه باید در وصف او سخن گفت.
درخشان بیان کرد: استاد داوری گنجینهای از شعر و ادب است که بخش زیادی از محتوای موسیقیهایی که در خطه زاگرس تولید شده مدیون اشعار زیبای استاد داوری هستند و حقیقتاً بایستی او را پایهگذار ادبیات حماسی و ادبیات پایداری استان کهگیلویه و بویراحمد، کشور و خطه جنوب دانست.
وی افزود: امروز شخصیت بزرگی را از دست دادیم، تصمیمی که ما گرفتیم با مشورتی که با مجموعه استانداری و مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد انجام دادیم، شایسته دیدیم؛ چون استاد داوری از مکانی که متعلق به خودش است، این مکان متعلق به ما نیست به فرهنگ است، گفتیم بایستی مراسم تشییع استاد داوری در واقع از خود خانه فرهنگ تشییع آن مرحوم انجام بگیرد و الان هم شاهد حضور باشکوه مردم فرهنگ دوست یاسوج هستیم و ان شاء الله در دهدشت هم این گونه است.
مدیر کل ارشاد استان در ادامه ضمن قدردانی از مجموعه کارکنان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: کارکنان این اداره کل بدون نگاه تجویزی و اداری با جان دل پای کار آمدند و تلاش کردند.
وی افزود: حقیقتاً انسان بزرگی را ما امروز از دست دادیم، جمعآوری گنجینه آثار استاد داوری امروز مهمترین رسالت ما است که باید در اختیار نسلهای آینده قرار بگیرد، شاید مانند استاد داوری کم داشته باشیم؛ اما آن چیزی که وظیفه و رسالت امروز ما است، این است که گنجینه آثار استاد داوری را جمعآوری کنیم. فریدون داوری مردی بود که با مردانگیها به معنای واقعی آشنا بود و در واقع از نسل آریو برزن و فرزند حقیقی دنا بود؛ در اشعار و ادبیات استاد داوری یکی از ویژگیهای ممتازش این بود که ثبات شخصیت فرهنگی و هنری داشت و یک مسیر را از ابتدا شروع کرد و تا روزی که زنده بود آن مسیر را به دلیل ثبات شخصیت فردی و فرهنگی همیشه حفظ کرد و استاد به تمام معنا بود و واقعاً ما هر وقتی هم کلام شد دیدیم تازه فهمیدیم که چه انسان فرهیختهای در مقابل ما است.
درخشان همچنین از پوشش فوقالعاده رسانهای خبرنگاران تشکر کرد.
یدالله رحمانی استاندار استان در مراسم وداع آخر با شاعر حماسهسرای ایل زاگرس «زندهیاد فریدون داوری» گفت: زاگرس تاریخساز است و هنرپرور در طول تاریخ اقوام کنار زاگرس به طبیعت و کوچ و شعر و موسیقی عجین شدهاند و در کوه و دشتهایش سختیهای زندگی رو به شعر و سرود و آواز تجسم کردهاند و فرزندان ایل این خطه همچو نیاکان حماسهها را میسرودند و مینواختند و شادی خوانی و شربِ خوانی میکردند و ماندگار شدن در صدای بیکران روحها را برای ما به یادگار گذاشتهاند.
وی افزود: استاد فریدون داوری زمزمههای زنگولههای ایلیاتیها را آهنگین نمود و به گوش تاریخ این فرهنگ خوب را رسانید، کسی که شعرش نالههای طبیعت است و حتی برای اقوام و برای اهلبیت سرود و معلمی کرد، این استاد فرزانه در ادبیات و شاعری فرهنگی بود و فرهنگ دوست او به ارتقای شعر و سرود و استان کهگیلویه و بویراحمد کمک شایانی کرد و میان دیگر اقوام نمودی از ادبیات عامه را با قالبی آگاهانه آهنگین نمود.
استاندار گفت:استاندار داوری تجربهی معلمی داشت و هنرمندی کرد و فرهنگ شعر و ادبیات قوم بزرگ لر را مکتوب نمود، این استاد فرزانه در سال هزار و سیصد و چهلویک دیده به جهان گشود و همچون نیاکانش زیر سیه چادر ایل و سایهسار بلوطهای زاگرس پرورش یافت.وی بیان داشت: استاد داوری دوران آموزش عالی را با راهیابی به مرکز تربیتمعلم شهرکرد شروع کرد و در سال هزار و سیصد و چهلوشش به دانشگاه شیراز شصتوشش به دانشگاه شیراز راه یافت و در رشته زبان و ادبیات فارسی چون دوره تربیتمعلمی خود با رتبهی ممتاز و نخبه فارغالتحصیل و کارشناس شد.
رحمانی ابراز داشت: البته او شعر گویی را با ورود به دوره راهنمایی از سر گرفت و استعدادش را در مرحله متوسط به بار نشاند چکاچک سم سمندان این آوای زلال زنگول های گله و غاغبه ی کبکان دری در هنگامه ی ایل و کوچ انگبین شعر را بر سر زبانش جاری ساختند و در قالب های کلاسیک،غزل، مثنوی، قصیده و دو بیتی سروده است ولی شاهکارش را در غزل های ایلیش نمایانده است وی اشعار محلی را در دو قالب غزل و مثنوی سروده و زیبایی سخن او هویداست.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: استاد داوری نماد شعرش را میتوان با سادگیاش و دلنشینیاش خواند، بهنحویکه در حافظه ایلی و فرهنگی استان از او چهرهای ماندگار ساخته است، نوگویی و نوگرایی را امری پسندیده میشمرد اما خود به شعر سنتی توأم با نوآوری و خلاقیت پایبند بود، از شاعران معاصر پروین شهریار و سهراب سپهری در ذهن و خاطر او بودند و از متقدمان به مولوی حافظ و سعدی فراوان میدید و این شاعر بزرگ خطه زاگرس بهطور تقریبی ده هزار بیت سروده شعر را در بویراحمد همزاد جامعه عشیرهای میپنداشت.
وی افزود: این استاد شعر و سخن از مشابهات شعرش را حاصل قراوت های روحی میداند و از شاعران امروزی مرحوم آقاسی مرادی، حمید سبزواری، عبدالمجید کاکایی، حبیبآبادی و مانندشان آشنایی کاملی داشت، نمودهای شعریش سنبلهای اسطوره ای شاهنامه، منظومه های بزمی سترگ کوه دنا و تصاویر لیلی چون کوچ تفنگ اسب و عاطفه تشکیل می دادند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان داشت: در حوزه از تشوین استاره مجاز و کنایز برجسته است و از نظر تخلص شعری شاید بتوان گفت که لبخند زیباترین تخلص شعر اوست که چرا که او همه را با لبخندهای زمینی زیبا و صمیمیت گفتار و کلامش آشنا ساخته بود، کسب رتبه ی اول کنکور در تربیت معلم و رتبه ی دوم درس کنکور سرا سری ورود به دانشگاه شیراز و فارغالتحصیل شدن در زمره بیست نفر اول بخش ارشد دانشگاه آزاد و نجف ازجمله سوابق تحصیلی استاد داوری بود.
رحمانی افزود: این استاد فرزانه و فقید از نفراتی بود که در حوزهی ادبیات دفاع مقدس در استان دستبهقلم زد در زمره اولین افراد در سرودن سرودههای دفاع مقدس در استان ورود کرد و سرودههایی در وصف عشایر برنو و سرودهی معروف حماسی فرزند کوهستان ازجمله سرودههای محلی ایشان است و همچنین بافرهنگ موضوعی وصیتنامههای شهدای فرهنگی و دانشآموز در چهار جلد شعر گویشی ایل احساس، شعر معاصر از هر خرمنی خوشهای را نیز میتوان نام برد و تحقیقاتی که ایشان در حوزهی ادبیات استان داشت از زمان طاهریان تاکنون نیز از آثار بزرگ این استاد فرزانه بوده و همچنین وی آثار مکتوب و فراوانی نیز دارد که ازجمله به جاودانههای عشق در حوزه خاطرات شهدا در یک جلد و جاودانههای عشق را میتوان اشاره کرد.
استانداردر پایان افزود: از سرداران ایل خورشید که چاپشده و پنج جلد دیگر که در دست چاپ هست از اهم آثار ارزشمند این شاعر پرآوازه است که در اینجا مجدد درگذشت این عزیز را به همه فرهنگ دوستان استان تسلیت عرض میکنم و از مردم خوب و عزیز دیار کهگیلویه وبویراحمد که در این چند روز با پیگیری و همدردی با خانواده این شاعر حماسه سارای ایل همدردی نمودند تشکر میکنم.